Τρίτη 26 Φεβρουαρίου 2008

..λέγαμε ...κάποτε σε εκείνο το παραμύθι...MACEDONIA IS HELLENIC


...Στο παραμύθι μας για εκείνους ,που ο κομουνισμός άφησε αβάφτιστους ,εκεί στα βόρια σύνορά μας και τον μπάτσο που έφαγε τότε ο ακατονόμαστος που ήταν όλος δικός του ,μέχρι που έπεσε από τον θώκο.( τύφλα να΄χει ο μπάτσος της Αθήνη στη Μιμή ) . Ο Αντωνάκης από το γνωστό έργο , μαζί με τον Κιλκισιανό έκαμαν τότε τη δουλειά!

Αυτοί λοιπόν ,δεν διαφέρουν και πολύ από γύφτοι ,(που κατά τα άλλα είναι συμπαθέστατοι,εννοώ οι γύφτοι) που για να

έχουν αποκούμπι σαν νομάδες κουμπάριαζαν σε κάθε τόπο που κατασκήνωναν. Έτσι ένα γυφτόπουλο μπορεί να το βάφτιζαν στον Πύργο,την Κάτω Αχαγιά,το Ζευγολατιό, τα Εξαμίλια,την Δαλαμανάρα ,(δαλαμανάρα μου εσύ ),το Άργος ,η την Σπάρτη, μιλάμε γιά το ίδιο πάντα γυφτάκι.

Έτσι κι εκείνα αβάφτιστα στα βόρεια σύνορά μας,κατά καιρούς είχαν διάφορους νονούς κι ονόματα,πάντα προσκολλημένοι οικονομικά με τον νότο και εξυπηρετούμενοι από αυτόν,αλλά και πολλές φορές καταχεριαζόμενοι.

Πριν τον μεγάλο Μακεδόνα ήταν ένα βαρβαρικό γένος όπως πολλά γύρο μας,στα ρωμαίικα τα χρόνια διοικητικά άνηκαν στο ίδιο τμήμα με την Μακεδονία,(Μακεδονική σαλάτα έλεγαν) μία τεράστια περιοχή λόγω των πολλών εθνοτήτων, στο Βυζάντιο το ίδιο, μέχρι που φάνηκαν οι Βούλγαροι.Τότε έπεσε μπερντάχι με το τουλούμι,η περιοχή με την βία πέρασε στους Βούλγαροι κι αυτό μέχρι τον Βασιλάκη το Βουλγαροφονιά , και την μάχη στο Κλειδί! Μετά περάσαν Φράγκοι,γότθοι και όλοι όσοι σάρωναν την περιοχή τότε,μέχρι τον Οθωμανό, τσιμουδιά τσούτα από τότε.

Που λαός;που όνομα;...και ξύπνησαν,θυμήθηκαν τα γλέντια σε κάθε τους βάφτιση και ψάχνουν κουμπάρο,και τον βρήκαν τον ξεφτίλα,πέρα μακρυά από του διαβόλου τη μάνα!

Είδανε πως η γυφτιά έχει πέραση στο νότο κι άρχισαν τα σούρτα φέρτα με τον νέο κουμπάρο ,ένα φαταούλα που ούτε στον άγιο του κερί δεν άναβε .

Κουμπάρε ο γείτονας σα κάτ΄έχει μιά κόρη ,όμορφη την λεν Μακεδονία , τι λες μας βάζεις κι εμάς έτσι να του την σπάσουμε που τόσα χρόνια μας κόβει την θέα προς την θάλασσα;

Κι ετοιμάζονται για το μπλούμ!

Ρε κουμπάρε του λένε,εμείς ότι θες,καλάθια ,σκαντζοχέρια, φρούτα από το περιβόλι του γείτονα, χορτάρι σκόνες και τσαμπουκά να πουλάμε,φτάνει άμα είναι να τις φάμε να μας προστατεύσεις και δώσανε τα χέρια!

Δεν υπάρχουν σχόλια: